Wat is Reiki?

Wat is Reiki?

Wat is Reiki?

“Reiki is universele liefde. Wat je uitstuurt, komt in veelvoud naar je terug.” (Bron: De kern van Reiki.) Reiki is een eenvoudige en liefdevolle behandelingsmethode, waar met handoplegging wordt gewerkt. Een groot voordeel van Reiki is dat je de symptomen van de ander, tijdens een behandeling, niet overneemt. Denk eens terug aan jouw laatste pijn of klacht. Wat ging er als eerste naar deze plek? Een aanraking gaat met liefde gepaard, het zorgt voor rust en krijgt op dat moment de aandacht. 

Elk lichaam (zowel mens als dier) straalt warmte en energie uit. Alles is energie. Energie is de levenskracht, ook wel Prana; Ruach; Baraka; Ch’i (Qi); Mana; Orgone genaamd. In Japan wordt het Ki genoemd, daar komt de naam Reiki vandaan. Reiki gaat niet gepaard met een godsdienst, maar staat voor het leven zelf en is veel ouder dan elke godsdienst die bestaat. Reiki heelt de volledige mens, op elk niveau; Fysiek, Emotioneel, Mentaal, Energetisch en Spiritueel. Reiki behandelt ook de onderliggende oorzaak van een klacht of pijn. Reiki zorgt voor reiniging en activeert het zelfhelend vermogen. Reiki gaat naar de juiste plekken toe, daar waar het nodig is. “Reiki gaat zijn eigen weg!” 

Je kan reiki niet aan- of uitzetten, het is er gewoon. De behandelaar functioneert als een doorgeefluik van energie, jij bent op dat moment een medium als behandelaar. Als de ander de Reiki weigert, kan jij als behandelaar verder niets betekenen voor deze persoon. Je hoeft er niet in te geloven, stel je ervoor open en zie of merk wat er gebeurt. 

De geschiedenis van Reiki

Mikao Usui, een boeddhist, is de grondlegger van Reiki. Tegenwoordig wordt het Usui-systeem nog steeds gebruikt over de hele wereld. Reiki is bij iedereen aanwezig, maar de informatie hierover is verloren gegaan. 

Het verhaal begint in het midden van de 19e eeuw. Usui is geboren op 15 augustus 1865 in Zuid-Japan, in het dorpje Yamagata. Usui heeft 10 jaar onderzoek gedaan naar de Helende kracht vanuit het Boeddhisme en Christendom in diverse landen. Usui maakt kennis met de helende energie tijdens een vastenperiode op de berg Koriyama in Japan. Hij heeft 21 dagen gemediteerd, gevast en gebeden.  De laatste ochtend wordt hij bezocht door een projectiel van licht en raakt hij buiten bewustzijn; trance. Tijdens deze trance krijgt hij de reiki-symbolen met bijbehorende informatie die nodig zijn om de helende energie te activeren. Op zijn terugweg heelt hij zichzelf, door zijn handen te leggen op zijn gestoten teen, en andere mensen met zijn handen door middel van een handoplegging.

Usui geeft deze helende energie de naam Reiki, wat “universele levenskracht” betekent. Hij heelt veel verschillende mensen, maar merkt op dat deze mensen na een poos elke keer weer terugkomen. Hij komt erachter dat mensen alleen helen als zij dit echt zelf willen, het is hun eigen verantwoordelijkheid. Usui zorgde ervoor dat Reiki heel intensief geleerd en onderwezen werd. Usui overlijdt op 9 maart 1926, werd begraven bij de Saihoji tempel in Tokyo en heeft uiteindelijk tussen de 16 en 18 Reiki-Masters ingewijd. 

Chuijro Hayashi is één van de personen die opgeleid is voor Mikao Usui. Hij heeft meerdere teams opgeleid voor Reiki-behandelingen in Japan. Hawayo Kawamuru (Takata) ontvangt de Reiki-inwijdingen van Hayashi. Takata verspreidt dit als een olievlek over de hele wereld. Na Usui, Hayashi en Takata is Reiki flink veranderd en verder ontwikkeld. Zo wordt de Reiki in het Westen vaak anders aangeboden dan in Japan.

Reiki, Mikao usui

Welke Reiki inwijdingen zijn er?

Reiki I (inwijding) gaat vooral over het fysieke niveau en over jezelf. Zo zal jouw gezondheid vaak binnen de eerste maanden na de inwijding flink verbeteren. Je mag ook andere gaan behandelen. Elke inwijding die je na de eerste doet, verhoogt de positieve kracht om Reiki door te geven. De inwijding vindt altijd plaats tussen een leraar en leerling, het lijkt niet op een behandeling. Reiki II is vooral gefocust op emotioneel, mentaal en karmisch niveau, ook kan je op afstand gaan behandelen. Je gaat gebruik maken van drie Reiki-symbolen die je tijdens de inwijding leert kennen. Reiki III (master) is gericht op het spirituele niveau en je krijgt een spirituele heling tijdens de inwijding. Ook bij Reiki III krijg je twee Reiki-symbolen geleerd. Voor de Reiki trainer is een extra inwijding nodig, zodat jij ook anderen kan gaan inwijden.

Wat zijn Reiki principes?

Bij Reiki worden vijf eenvoudige Reiki-principes gebruikt. Deze worden op verschillende manieren beschreven en er wordt beweerd dat deze van Mikao Usui afkomstig zijn. De principes zijn de hoekstenen om Reiki te beoefenen. De Reiki-principes kunnen een fijne steun zijn tijdens jouw spirituele groei en diverse ontwikkelingen. Door met deze positieve principes jouw dag te beginnen en eindigen, ben je veel bewuster met Reiki, het NU en met jezelf bezig. 

Juist vandaag ben ik liefdevol.
Juist vandaag ben ik onbezorgd.
Juist vandaag ben ik dankbaar voor alles wat op mijn pad komt.
Juist vandaag doe ik mijn werk met toewijding.
Juist vandaag ben ik vriendelijk tegen iedereen (mezelf en anderen).

Terug naar blog